piątek, 22 sierpnia 2014

Piątki z Kurą Domową (6) - Cukinia (kabaczek) na zimę na dwa sposoby.



   Nie wiem czy znacie takie warzywo jak cukinia/kabaczek? Pewnie tak, chociaż w różnych regionach Polski, występuje pod różnymi nazwami. 

Cukinia / kabaczek
Cukinia / kabaczek
  
   Jest ona składnikiem wielu potraw (placuszki, smażona na patelni, faszerowana itd), ale także świetnie nadaje się na przetwory. Ja robię ją na dwa sposoby - marynowaną w occie oraz na słodko (przepis odkryty w zeszłym roku). Oba sposoby sprawdzają się świetnie :)

Przy obu sposobach cukinię przygotowuję w ten sam sposób. Myję, obieram ją dokładnie ze skórki i wycinam gniazda nasienne (tzn taką część "gąbczastą" z pestkami). Następnie kroję w sporą kostkę. 



Sposób pierwszy - Cukinia marynowana w occie:

Przygotowaną cukinię wrzucam do słoików. Do każdego z nich (na cukinię) wrzucam ziele angielskie, listek laurowy, świeży koper (tak jak do ogórków, czyli łodyżki, listki i kwiaty) oraz mielony pieprz czarny
Przygotowuję zalewę octową, taką jak do ogórków w proporcjach: 1 litr wody, 1/2 szklanki octu 10%, 1 płaska łyżka soli i 4 czubate łyżki cukru. Zalewę zagotowuję i jeszcze gorącą zalewam cukinię w słoiczkach. Ja dla pewności jeszcze słoiki wekuję (gotuję je około 10-15 min). Ponieważ jednak zalewamy gorącą zalewą, zakręcone słoiki można także po prostu odwrócić do góry dnem. Po ostygnięciu wynosimy do piwniczki czy w inne chłodne, ciemne miejsce. 
Tak przygotowana cukinia świetnie nadaje się jako dodatek do mięs, zamiast sałatki czy surówki, ale i jako składnik sałatki właśnie.

Sposób drugi - Cukinia a'la ananas:

W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody z 3-4 łyżeczkami kwasku cytrynowego. Zalewę studzimy, a następnie zalewamy nią przygotowaną wcześniej cukinię (podane proporcje wystarczą na 3 kg cukinii). Przykrywamy naczynie i odstawiamy na kilka godzin (może być na całą noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie odsączamy cukinię na sicie, przy czym zalewę wlewamy do sporego garnuszka. Dodajemy do zalewy 1 kg cukru  i 2 cukry waniliowe i zagotowujemy. Następnie wrzucamy do niej cukinię i gotujemy jeszcze razem około 10 min. Gorącą cukinię wraz z zalewą nakładamy do słoików i pasteryzujemy przez około 15 min. Cukinia całkowicie przejdzie smakiem po około miesiącu. 
Tak przygotowana cukinia w smaku rzeczywiście przypomina ananasa i rewelacyjnie nadaje się do sałatek owocowych, deserów, ciast, ale i na przykład do mięsa drobiowego, które ciekawie smakuje "na słodko".
Moja rada - nie pomijajcie kwasku cytrynowego, bo z kosteczek cukinii zrobi się słodka "paciaja" :)


Cukinia w occie
  
   A już tak na koniec i z innej beczki, zamieszczam zdjęcie prezentu z przymrożeniem oka, jaki otrzymaliśmy od mego Szwagra. Taka pamiątka z wakacji, spędzonych w okolicach miejscowości, w której nagrywa się serial i film "Ranczo". Ja nie oglądałam ani tego, ani tego, ale o Wilkowyjach, to chyba każdy słyszał! A tam bohaterowie raczą się takim oto trunkiem, chociaż Szwagier się śmieje, że jest on raczej do oglądania niż próbowania :)



Życzę udanych przetworów (może ktoś robi własne wina?), bo sezon rusza, oraz inspirującego weekendu!

18 komentarzy:

  1. My robimy tak: cukinię, czerwoną paprykę, pomidory i cebulę pokrojone gotujemy razem, przyprawiamy i jest coś na obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł. Może bym tak na woku spróbowała? A pomidory i papryka bez skórki?

      Usuń
    2. Pomidory bez skórki, papryka ze skórką, z tym że po ugotowaniu sama schodzi z kawałów więc można zjeść lub nie.

      Usuń
  2. Cukinię w occie robię... ale z chęcią spróbuję tą na słodko.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także znałam ją w occie i kiedy robiłam ją w zeszłym roku na słodko, to trochę niepewnie. Ale potem spróbowałam co z tego wyszło i pychotka :)

      Usuń
  3. Uwielbiam cukinię - w leczu, grillowaną oraz smażoną :)
    "Ranczo" też uwielbiam - ponieważ nie mam telewizora, chodzę je oglądam u Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chociaż sama nie grilowałam cukinii, to słyszałam, że tak przygotowana jest przepyszna. Cukinię się tylko soli, czy jakoś jeszcze doprawia?

      Usuń
    2. My na grilla posypujemy cukinię wegetą :) Uwielbiam ją!

      Usuń
    3. Aż żałuję, że sezon grillowy za nami. A może jeszcze jesień pozwoli na ostatniego grilla?

      Usuń
  4. W takich wersjach jeszcze nigdy nie jadłam cukinii. W sumie to u mnie w domu jadło się ją smażoną w przyprawach lub w leczu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie oprócz takich potraw jak piszesz, zawsze robiło się cukinię w occie. Na słodko to moje odkrycie i okazuje się, ze całkiem udane. Kiedy zrobiłam z cukinią na słodko ciasto, nikt nie zgadł, że to to warzywko :)

      Usuń
  5. Cukinia na słodko, to dla mnie nowość. Trzeba wypróbować :)
    Dzięki za przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wina niestety sama nie robię, ale uwielbiam..na szczęście robi mój młodszy brat:) Co do kabaczka, bo ja tak to nazywam, choć u nas mówi się i tak i tak, to powiem Ci, że nie słyszałam, aby ktoś to marynował...Bardzo ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to jakiś pomysł na zachowanie tego warzywa na zimę :)

      Usuń
  7. Ja oprócz kabaczków i cukinii robię jeszcze patisony ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię cukienię, teściowa marynowała, ale jakoś nie bardzo to wychodziło...

    OdpowiedzUsuń

* DZIĘKUJĘ za czas, który poświęcasz, by do mnie zajrzeć, za odwiedziny i pozostawione komentarze!

* Zastrzegam sobie prawo do usuwania złośliwych lub obraźliwych komentarzy oraz spamu!