piątek, 7 sierpnia 2015

Piątki z Kurą Domową (43) - Cukinia faszerowana (pieczona).

  Ostatnio zostałam obdarowana cukinią, więc od razu poczytałam sobie co nieco o jej właściwościach. Co się okazało?
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html

Wiadomo, można zamknąć ją w słoikach, tak jak robiłam w ubiegłym roku. Ale można także przyrządzić w ciekawy sposób, taką "na teraz". Zaczęłam szukać przepisu i muszę przyznać, że jest ich sporo w internecie. Poczytałam, zainspirowałam się i powstała koncepcja na "moją" faszerowaną cukinię. Nieskromnie powiem, że jedzonko wyszło pycha!
   Przygotowanie jedzonka zaczęłam od zrobienia farszu. 
Do woka wrzuciłam pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka (ok 1/2 kg), drobno pokrojoną dużą cebulę, trzy ząbki czosnku. Całość doprawiłam przyprawą do kurczaka, pieprzem ziołowym, solą i podlałam 1 szklanką oleju rzepakowego oraz 1/2 szklanki wody. Dodałam następnie 4-5 (solidnych) łyżeczek musztardy chrzanowej. Całość dusiłam, około 20 min, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodałam drobno pokrojone świeże pieczarki i jako ostatni składnik, ugotowany chwilę wcześniej ryż. Wszystko ze sobą wymieszałam i jeszcze chwilę dusiłam. Warto spróbować farszu i jeszcze go ewentualnie doprawić - pierś kurczaka, ryż, cukinia mają dość delikatne smaki, więc sól i pieprz są tu wskazane ;p
Kiedy farsz się dusił, przygotowałam cukinie


Warzywko umyłam, obcięłam dwa końce, wydrążyłam środek (tu pomocna okazała się łyżka stołowa, która sprawę załatwiła raz dwa), a następnie  obieraczką do warzyw usunęłam fragment skórki (jak na zdjęciu).
Tak przygotowaną cukinię konkretnie "nadziałam" farszem i ułożyłam na posmarowanej masłem blaszce. Wstawiłam do rozgrzanego do 180*C piekarnika i w tej temperaturze piekłam około 30 - 40 min. 
Cukinia wyszła świetna! A co najlepsze - jadła nam się rewelacyjnie jeszcze ciepła, ale i na zimno i odgrzewana następnego dnia :)


Smacznego!

----,--'--@ 
W odpowiedzi na Wasze komentarze do...


Iventi Atelier po pierwszej próbie z ciemnymi odcieniami, teraz z każdym nowym xxx wydaje mi się, że to jest to. Sama jestem ciekawa mego "eksperymentu" :)
Ewita Jot , Izabela Hebda,Ula K.Renata Pawlicka, Anek73marrika91Agnieszka D, Jarzębinowa, SylwiaWeronika MieczkowskaPromyk, violka dziękuję za miłe słowa o metryczce, karteczce i ogrodzie :)



Jaglana ja w tamtym roku kupiłam różnokolorowe i takie były, w tym roku z tych samych cebulek mam większość fioletu, a żółte, wyszły jakieś pomarańczowe hihi.

----,--'--@ 
Kończę, życząc Wam dobrego weekendu, mimo tych upałów, które dają w kość!

8 komentarzy:

  1. super przepis może jutro wypróbuję, u mnie cukinia zawsze była dodatkiem do leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mięskiem i ryżem cukinii jeszcze nie robiłam. Robię inaczej bo u mnie zioła i sery są farszem.
    Na pewno wypróbuje Twój przepis bo wygląda bardzo apetycznie;) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja też bardzo lubię cukinię faszerowaną, tyle tylko,że ja nadziewam mięsem mielonym z ryżem, cebulą, pieczarkami i pomidorem a na wierzch duuuuużo żółtego sera :D. Muszę spróbować Twojej wersji :). Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakołyki, mam dużo cukinii, na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką cukinię, ale my nigdy nie obieramy ze skórki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie "dorobiłam" się kilku cukinii i szukam inspiracji co z nimi zrobić.. może wypróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam faszerowaną cukinię :) Sama w zeszłym tygodniu robiłam na obiad i wszyscy się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przywiozę sobie od mamy cukinie to przetestuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

* DZIĘKUJĘ za czas, który poświęcasz, by do mnie zajrzeć, za odwiedziny i pozostawione komentarze!

* Zastrzegam sobie prawo do usuwania złośliwych lub obraźliwych komentarzy oraz spamu!