Jesień to sezon wielu warzyw. Między innymi także i białej kapusty, na którą warto się skusić. Niedługo będziemy mogli korzystać z bogatego źródła witaminy "c" w kapuście kiszonej, a póki co zapraszam na świeżą kapustkę.
Zapewne z obiema surówkami się spotkaliście, ale jestem zdania, że warto powielać to co dobre :) Zresztą podobno jemy za mało warzyw, więc nadarza się okazja, aby co nieco w diecie naprawić :)
Surówka z białej kapusty z marchewką.
Do rozdrabniacza blendera wrzucamy kawałki świeżej białej kapusty, a następnie, już rozdrabnianą, przerzucamy do salaterki. Świeżą marchewkę obieramy, i w podobny sposób jak kapustę, rozdrabniamy blenderem i dorzucamy do salaterki. Jabłka (słodkie) dokładnie myjemy, przecinamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Blendujemy jabłka ze skórką i również dorzucamy do salaterki. Dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem ziołowym, dokładnie mieszamy.
Przechowujemy w lodówce.
(Zapomniałam zrobić zdjęcie gotowej sałatki, ale kiedy tylko surówka pojawi się znowu uzupełnię jego brak. Nie mniej patrząc na zblendowaną kapustę, domyślacie się, jaka konsystencję ma surówka).
Surówka z białej kapusty z papryką.
Liście świeżej kapusty kroimy w cienkie paseczki, a te na 2-3 cm "słupki", wrzucamy do salaterki. Czerwoną paprykę dokładnie myjemy, wycinamy gniazda nasienne. Następnie, postępujemy podobnie jak z kapustą, kroimy paprykę w cienkie paseczki a następnie w "słupki".
Obieramy cebulę i kroimy ją w "piórka". Składniki łączymy, dodajemy majonez i pieprz ziołowy do smaku, mieszamy. Przechowujemy w lodówce, pamiętając, że cebula przyspiesza psucie się surówek i sałatek.
Smacznego!
Wszystkiego kapuścianego Wam życzę, czyli kapusty na talerzu, w portfelu i tego co z kapusty także :)
Udanego weekendu :)
(Źródło) |
kolejne pyszności proponujesz :) idę do kuchni bo zgłodniałam :P
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego :)
UsuńOj Aneczko, Twój ogródek dostarczył Ci mnóstwa warzywek, a kapustka nad wyraz chyba obrodziła,bo oba przepisy są super, tylko maleńkie -ale- mam do tego majonezu. Czy zamiast niego nie myślałaś o zastąpieniu go jogurtem naturalnym, byłaby sałatka, czy surówka zdrowsza. Osobiście lubię majonez, ale często zastępuję go jogurtem gęstym , zyskuje wiele i smak i zdrówko. Nie jestem ekspertem, ale na zdrowe odżywianie zwracam szczególną uwagę. To jest oczywiście Twój wybór, ale poczytaj sobie o zamiennikach w tej kwestii.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.)))))))
Prawdę powiedziawszy u nas na działce przeważa żwirowe podłoże, więc warzywa rosnąc nie chcą. Na szczęście mam wujka, który chętnie się dzieli czym tylko ma :) A co nie od niego to kupujemy. Co do jogurtu, to moja rodzinka zajada się owocowymi, ale naturalnym to już nie koniecznie. Myślę, że majonez w tych surówkach podkreśla smak. Ale przecież to co jemy ma być smaczne, więc jeśli ktoś ma ochotę na wersję jogurtem, to czemu nie :)
UsuńJak wiemy kapusta głowa pusta, bo pod tymi liściami tylko głąb.
OdpowiedzUsuńHehehe, nie taka znowu pusta :)
UsuńNarobiłaś mi smaka, a o takiej godzinie to już nie wypada podjadać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWypada, nie wypada, jak warzywka to rozgrzeszone :) Chociaż w zasadzie, to by Ci się Elu może trochę snu przydało!
UsuńMniam, narobiłaś mi smaka na te pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania :)
UsuńKurczę dobry sposób z tym blenderem na to jakoś nie wpadłam i zawsze kapuchę szatkowałam ręcznie ;)
OdpowiedzUsuńHmm...ciekawy pomysł...ja zawsze kapustę szatkowałam tarką, ale muszę spróbować blenderem :)
OdpowiedzUsuńmniami...
OdpowiedzUsuń