piątek, 10 października 2014

Piątki z Kurą Domową (13) - Surówka z białej kapusty na dwa sposoby.



   Jesień to sezon wielu warzyw. Między innymi także i białej kapusty, na którą warto się skusić. Niedługo będziemy mogli korzystać z bogatego źródła witaminy "c" w kapuście kiszonej, a póki co zapraszam na świeżą kapustkę.
Zapewne z obiema surówkami się spotkaliście, ale jestem zdania, że warto powielać to co dobre :) Zresztą podobno jemy za mało warzyw, więc nadarza się okazja, aby co nieco w diecie naprawić :)

Surówka z białej kapusty z marchewką.

Do rozdrabniacza blendera wrzucamy kawałki świeżej białej kapusty, a następnie, już rozdrabnianą, przerzucamy do salaterki.  Świeżą marchewkę obieramy, i w podobny sposób jak kapustę, rozdrabniamy blenderem i dorzucamy do salaterki. Jabłka (słodkie) dokładnie myjemy, przecinamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Blendujemy jabłka ze skórką i również dorzucamy do salaterki. Dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem ziołowym, dokładnie mieszamy. 
Przechowujemy w lodówce.


(Zapomniałam zrobić zdjęcie gotowej sałatki, ale kiedy tylko surówka pojawi się znowu uzupełnię jego brak. Nie mniej patrząc na zblendowaną kapustę, domyślacie się, jaka konsystencję ma surówka).

Surówka z białej kapusty z papryką.

 Liście świeżej kapusty kroimy w cienkie paseczki, a te na 2-3 cm "słupki", wrzucamy do salaterki. Czerwoną paprykę dokładnie myjemy, wycinamy gniazda nasienne. Następnie, postępujemy podobnie jak z kapustą, kroimy paprykę w cienkie paseczki a następnie w "słupki".





Obieramy cebulę i kroimy ją w "piórka". Składniki łączymy, dodajemy majonez i pieprz ziołowy do smaku, mieszamy. Przechowujemy w lodówce, pamiętając, że cebula przyspiesza psucie się surówek i sałatek.



 Smacznego!

Wszystkiego kapuścianego Wam życzę,  czyli kapusty na talerzu, w portfelu i tego co z kapusty także :)
Udanego weekendu :)

(Źródło)

13 komentarzy:

  1. kolejne pyszności proponujesz :) idę do kuchni bo zgłodniałam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Aneczko, Twój ogródek dostarczył Ci mnóstwa warzywek, a kapustka nad wyraz chyba obrodziła,bo oba przepisy są super, tylko maleńkie -ale- mam do tego majonezu. Czy zamiast niego nie myślałaś o zastąpieniu go jogurtem naturalnym, byłaby sałatka, czy surówka zdrowsza. Osobiście lubię majonez, ale często zastępuję go jogurtem gęstym , zyskuje wiele i smak i zdrówko. Nie jestem ekspertem, ale na zdrowe odżywianie zwracam szczególną uwagę. To jest oczywiście Twój wybór, ale poczytaj sobie o zamiennikach w tej kwestii.
    Pozdrawiam.)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę powiedziawszy u nas na działce przeważa żwirowe podłoże, więc warzywa rosnąc nie chcą. Na szczęście mam wujka, który chętnie się dzieli czym tylko ma :) A co nie od niego to kupujemy. Co do jogurtu, to moja rodzinka zajada się owocowymi, ale naturalnym to już nie koniecznie. Myślę, że majonez w tych surówkach podkreśla smak. Ale przecież to co jemy ma być smaczne, więc jeśli ktoś ma ochotę na wersję jogurtem, to czemu nie :)

      Usuń
  3. Jak wiemy kapusta głowa pusta, bo pod tymi liściami tylko głąb.

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka, a o takiej godzinie to już nie wypada podjadać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypada, nie wypada, jak warzywka to rozgrzeszone :) Chociaż w zasadzie, to by Ci się Elu może trochę snu przydało!

      Usuń
  5. Mniam, narobiłaś mi smaka na te pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczę dobry sposób z tym blenderem na to jakoś nie wpadłam i zawsze kapuchę szatkowałam ręcznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm...ciekawy pomysł...ja zawsze kapustę szatkowałam tarką, ale muszę spróbować blenderem :)

    OdpowiedzUsuń

* DZIĘKUJĘ za czas, który poświęcasz, by do mnie zajrzeć, za odwiedziny i pozostawione komentarze!

* Zastrzegam sobie prawo do usuwania złośliwych lub obraźliwych komentarzy oraz spamu!