piątek, 2 stycznia 2015

Piątki z Kurą Domową (24) - Łososiowe miseczki

  
   Witam w Nowym Roku! Jak tam Kochani po Sylwestrowych hulankach? W tańcu jak najbardziej się nie zatrzymujcie, wszak przed nami perspektywa weekendu :) 
A dla przeładowanych poświątecznie brzuchów, dziś lekka przekąska, podpatrzona w jakiejś gazecie, ale nieco zmieniona. Zapraszam na łososiowe miseczki.

W 3/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy 1 kostkę rosołową (u mnie to bulion drobiowy z listkiem laurowym i zielem angielskim). Po rozpuszczeniu dodajemy jeszcze 3 łyżeczki żelatyny i także mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia.
200g łososia sałatkowego wędzonego (1 opakowanie) kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy 1 pęczek świeżego koperku. Łososia i koperek wrzucamy do miseczki, dodajemy 1 śmietanę 12% 330g i całość zalewamy bulionem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy mielonym pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Ugotowane na twardo jajko dzielimy na ćwiartki i układamy na dnie małej miseczki . Następnie zalewamy je śmietanowo - łososiową masą i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i tak też przechowujemy.
Przed podaniem wykładamy (wyrzucamy z miseczki) podobnie jak galaretę.

Moja podpowiedź: Jeśli użyjemy miseczek np. plastikowych, łatwiej nam będzie "okroić" brzegi, ewentualnie delikatnie stuknąć, czy ścisnąć boki, co ułatwi wyjęcie ich zawartości. Nie polecam misek metalowych, bo jak wiadomo, niektóre ryby nabierają metalicznego posmaku.



Życzę Wam dobrego i udanego pierwszego weekendu w tym roku!
Do zobaczenia w poniedziałek!


14 komentarzy:

  1. Kussicielka z Ciebie od samego rana. Przekąski smakowite serwujesz niczym zawodowa kuchareczka.Smacznego życzę i wielu nowych kulinarnych pomysłów na cały ten Rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia, tyle przepisów zachomikowanych w szufladzie, że pomysłów mam nadzieję nie zabraknie :)

      Usuń
  2. Hmmm, to na pewno będzie pyszne :) Muszę koniecznie spróbować:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oraz jeszcze więcej pomysłów. Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęścia w Nowym Roku!
    A wiesz, że zapiszę sobie ten przepis- bardzo mi przypadł do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowia i radości na ten Nowy Rok :-)
    Galareta bardzo oryginalna, chyba się skuszę i przygotuję sobie na którąś niedzielę karnawału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie! To taka galareta, nie galareta :) Zapraszam.

      Usuń
  5. Ehh, a ja ciągle mam 'fazę' na tuńczyka, mogłabym go jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Życzę szczęścia i powodzenia w Nowym Roku, a miseczki smakowicie się czyta, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie przekąski to bym zjadała przez cały dzień. Jestem wielkim żarłokiem.

    OdpowiedzUsuń

* DZIĘKUJĘ za czas, który poświęcasz, by do mnie zajrzeć, za odwiedziny i pozostawione komentarze!

* Zastrzegam sobie prawo do usuwania złośliwych lub obraźliwych komentarzy oraz spamu!