Witam w Nowym Roku! Jak tam Kochani po Sylwestrowych hulankach? W tańcu jak najbardziej się nie zatrzymujcie, wszak przed nami perspektywa weekendu :)
A dla przeładowanych poświątecznie brzuchów, dziś lekka przekąska, podpatrzona w jakiejś gazecie, ale nieco zmieniona. Zapraszam na łososiowe miseczki.
W 3/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy 1 kostkę rosołową (u mnie to bulion drobiowy z listkiem laurowym i zielem angielskim). Po rozpuszczeniu dodajemy jeszcze 3 łyżeczki żelatyny i także mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia.
200g łososia sałatkowego wędzonego (1 opakowanie) kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy 1 pęczek świeżego koperku. Łososia i koperek wrzucamy do miseczki, dodajemy 1 śmietanę 12% 330g i całość zalewamy bulionem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy mielonym pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Ugotowane na twardo jajko dzielimy na ćwiartki i układamy na dnie małej miseczki . Następnie zalewamy je śmietanowo - łososiową masą i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i tak też przechowujemy.
Przed podaniem wykładamy (wyrzucamy z miseczki) podobnie jak galaretę.
Moja podpowiedź: Jeśli użyjemy miseczek np. plastikowych, łatwiej nam będzie "okroić" brzegi, ewentualnie delikatnie stuknąć, czy ścisnąć boki, co ułatwi wyjęcie ich zawartości. Nie polecam misek metalowych, bo jak wiadomo, niektóre ryby nabierają metalicznego posmaku.
Życzę Wam dobrego i udanego pierwszego weekendu w tym roku!
Do zobaczenia w poniedziałek!
Kussicielka z Ciebie od samego rana. Przekąski smakowite serwujesz niczym zawodowa kuchareczka.Smacznego życzę i wielu nowych kulinarnych pomysłów na cały ten Rok.
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia, tyle przepisów zachomikowanych w szufladzie, że pomysłów mam nadzieję nie zabraknie :)
UsuńHmmm, to na pewno będzie pyszne :) Muszę koniecznie spróbować:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oraz jeszcze więcej pomysłów. Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńZapraszam i zachęcam! Pochwal się rezultatami :)
UsuńSzczęścia w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńA wiesz, że zapiszę sobie ten przepis- bardzo mi przypadł do gustu :)
Dziękuję i wzajemnie! Zapraszam, częstuj się :)
UsuńZdrowia i radości na ten Nowy Rok :-)
OdpowiedzUsuńGalareta bardzo oryginalna, chyba się skuszę i przygotuję sobie na którąś niedzielę karnawału.
Dziękuję i wzajemnie! To taka galareta, nie galareta :) Zapraszam.
UsuńEhh, a ja ciągle mam 'fazę' na tuńczyka, mogłabym go jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńKażda rybka dobra :)
UsuńŻyczę szczęścia i powodzenia w Nowym Roku, a miseczki smakowicie się czyta, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie! Fajna przystawka na zimno :)
UsuńTakie przekąski to bym zjadała przez cały dzień. Jestem wielkim żarłokiem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuń