piątek, 30 stycznia 2015

Piątki z Kura domową (28) - Szynka w plastrach pieczona z masełkiem.

Dziś zaproszę Was na proste danie obiadowe - szynkę w plastrach pieczoną z masełkiem. 

   Zaczynamy od przygotowania szynki. Kroimy ją na plastry grubości 1,5 - 2 cm. Kostkę pełnego masła także kroimy na około 0,5 cm plasterki. Następnie, w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, układamy naprzemiennie plaster szynki i plasterek masła. Podlewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. 3 ząbki czosnku kroimy w drobną kosteczkę, a następnie posypujemy nim mięsko. Przyprawiamy posypując po wierzchu  majerankiem, pieprzem ziołowym, odrobiną czerwonej ostrej papryki w proszku, sproszkowanym listkiem laurowym i solą. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180*C, aż mięsko będzie miękkie (ok 1 - 1,5 godz.).

Ja podałam szyneczkę z piure z ziemniaków (posypane szczypiorkiem hodowanym w doniczce na parapecie ;p)  i sałatką z kiszonych ogórków z majonezem.





Życzę smacznego, a także udanego weekendu!
Do zobaczenia w poniedziałek!

10 komentarzy:

  1. Mam pytanko: a na jaką ilość szynki są te pozostałe proporcje, czyli masło, czosnek itd.?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celowo nie podawałam proporcji. Miałam ponad kg szynki, kawałek masełka został. Czosnek to także wg uznania, jedni lubią bardziej jego intensywny smak inni mniej :)

      Usuń
  2. Na pewno pyszna ta szyneczka... może kiedyś wypróbuję :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś zrobię taką mojemu W. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pysznie i niesamowicie soczyście a to bardzo ważne żeby mięsko nie było suche :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam... a ja w porze przed obiadowej...

    OdpowiedzUsuń

* DZIĘKUJĘ za czas, który poświęcasz, by do mnie zajrzeć, za odwiedziny i pozostawione komentarze!

* Zastrzegam sobie prawo do usuwania złośliwych lub obraźliwych komentarzy oraz spamu!